Grensoverschrijdend feest

poëziefestival 2023

Beste bezoeker, omdat we onze projecten graag zowel in het Nederlands als in het Duits en in Nedersakische streektalen delen, hebben sommige artikelen een vertaalknop. U kunt erop klikken om de vertaling van het gerelateerde artikel te lezen. Twents werd gekozen als voorbeeld van een streektaal.

.

Liebe Besucherin, lieber Besucher, da wir unsere Projekte neben Niederländisch gerne auch in Deutsch und in niedersächsischen Landessprachen teilen, haben einige Artikel einen Übersetzungsbutton. Sie können darauf klicken, um die Übersetzung des entsprechenden Artikels zu lesen. Als Beispiel für eine niederländische Regionalsprache wurde Twents gewählt.

Beste leu, a’j van dizze projektn nöast Nederlaands en Duuts ok geerne ne Neersasse (hier Twense) variaant met wilt kriegn dan kan dat. n Stuk of wat tekstn bint umzet en oonder n ‘vertaalbutton’ vortzet. Klik oe op dizze ‘vertaling’ um t artikel dat t anbetref in t plat te leazn.

Het populaire poëziefestival in het Achterhoekse dorp Gelselaar is de vrucht van een oude appelboom. Met achtereenvolgens de thema’s appel, bron en zwaluw voor poëziewedstrijden nam het feest in korte tijd een hoge vlucht. Het onderscheidt zich. Op dit podium krijgen Nedersaksische dichters evenveel ruimte als Nederlandstalige. Rap werd het, zoals beoogd, ook grensoverschrijdend. Niet alleen uit alle delen van Nederland trekt het deelnemers, maar ook uit België en Duitsland.

Ook dorp van drie schrijvende meesters

Gelselaar is naast ganzendorp ook het dorp van ‘drie schrijvende meesters’, onder wie de poëtisch ingestelde schrijver H.W. Heuvel. Met een kunstwerk naast een oude appelboom bij de monumentale boerderij Winkels aan de Dorpsstraat worden zij vereerd.

De oude vruchtboom inspireerde de culturele Stichting Bie Winkels tot het organiseren in 2019 van een Appeldag, die inmiddels jaarlijks wordt gehouden.

Poëzieliefhebbers binnen de stichting moesten direct denken aan het gedicht Onder de appelboom van Rutger Kopland, die werd geboren in het nabijgelegen Twentse Goor. Zo kwamen ze op het idee voor die dag in oktober ook poëziewedstrijden te organiseren. Als passende plek voor het afsluitende poëziefeest werd gekozen voor het omkranste dorpskerkje. Enthousiaste helpers sloten direct aan. Zo groeiden de poëzieavonden uit tot een hoogtepunt van de Appeldag. Via YouTube drong het wereldwijd door.

Verhuisd naar Stichting Portfolio

Appels brachten in Gelselaar veel aan het rollen. Het poëziefestival ontwikkelde zich zo sterk, dat het de Stichting Bie Winkels ontgroeide. In goed overleg is het poëzieproject daarom verhuisd naar de Stichting Portfolio. Zo kan het zijn vleugels nog verder uitslaan. De tweede zaterdag in oktober is inmiddels gekozen als vaste datum voor het afsluitende feest, waarmee een klein dorp zich groots manifesteert.

Wij danken onze collega’s, schrijvers, organisaties en instanties die zo aardig zijn onze activiteiten ook op hun media te vermelden.

Wij volgen graag dit voorbeeld. Voor een actueel overzicht van schrijfwedstrijden in België en Nederland kunt u ook daarom een kijkje nemen op onderstaande pagina’s.