2020 Thema ‘bron’

Bentheimer waterput voor boerderij Stokkkink in Gelselaar rmet het jaartal 1575 erop.

Veel poëzie ingezonden

Voor de Nederlandstalige categorie van de poëziewedstrijden in 2020 werden 95 gedichten (van 63 dichters) ingezonden. Aanzienlijk meer dan de veertig van het jaar hiervoor. Het thema ‘bron’ is ontleend aan eeuwenoud cultureel erfgoed, dat ook de aangrenzende streken met elkaar verbindt. Nergens anders dan in dit Achterhoekse dorp staan nog Bentheimer waterputten met een jaartal erop uit de 16de eeuw. Eén daarvan, met het jaartal 1579, staat bij boerderij Winkels, waar de organiserende stichting naar is genoemd. Sander Grootendorst vormde met kunsthistoricus Jaap Nijstad de jury van de Nederlandstalige editie van de poëziewedstrijden in Gelselaar.
Tot winnaar werd uitgeroepen het gedicht ‘kwikstaart’ van Annette Akkerman uit Maarssen. Het bekoorde de jury vooral door haar verfijnde en kleine dichtvorm, met zo buitengewoon zorgvuldig gekozen woorden, dat hierin een kleur ontstaat die het kleine dorpje Gelselaar lijkt te verbinden met de poëtische traditie van Japan. “Zover is het gekomen met onze Appeldag, dat zo’n prachtig kleinood over landsgrenzen heengaat.”
Tweede werd Albert Buitenhuis uit Lochem met het gedicht ‘Waar ooit alleen zacht water wiegde’. Het bezingt de Bentheimer put met het jaartal 1575 erop voor boerderij Stokkink in Gelselaar. De derde prijs ging naar een gedicht van Paul Vincent uit Retie in België, met de beginregel ‘verder moeten we nog’.

Waarom de streektaaleditie in 2020 met 22 gedichten (een jaar eerder 25) achterblijft, is niet duidelijk.

Aangenaam voor de organisatoren is wel ook hier de spreiding van deelnemers, over de oostelijke provincies. Ook bij de prijswinnaars. Bennie Sieverink uit Hengelo (O) won met het gedicht ‘Het oog’.

“’t Thema zelf wordt met gin woord eneumd, tegelieke is alles in dit gedicht opebouwd umme de bron hen”, prees hem Ina Brethouwer (winnaar in 2019) namens de streektaaljury, waarin ook Gerrit Klaassen en Dinie Kossink-Abbink zitting hadden. Willem Tjebbe Oostenbrink uit Zuidhorn in Groningen werd in 2020 met ‘Wotter en stien’ tweede. In 2019 was hij (gedeeld) derde. De derde prijs was nu voor ‘Waterputte’ van Joop Hekkelman uit Gorssel.

Bentheimer put voor boerderij Winkels met het jaartal 1579.

Winnend gedicht categorie Nederlandstalige gedichten

Annette Akkerman – ‘Kwikstaart’

Het bekoorde de jury vooral door haar verfijnde en kleine dichtvorm, met zo buitengewoon zorgvuldig gekozen woorden, dat hierin een kleur ontstaat die het kleine dorpje Gelselaar lijkt te verbinden met de poëtische traditie van Japan.

Helaas hebben we geen foto (vanwege corona was er geen festival).

Bennie Sieverink

Winnend gedicht categorie Streektaal

Bennie Sieverink – ‘Het oog’

Bennie Sieverink uit Hengelo (O) won in de streektaalcategorie in 2020 met het gedicht ‘Het oog’.

Bekijk ook de andere jaren