2022 – 10 oktober

Achterhoek Nieuws

Belg Paul De Bruyne wint op Poëziefestival Gelselaar

GELSELAAR – Paul De Bruyne uit Antwerpen heeft met het gedicht Bezette taal in de categorie Nederlandstalige gedichten de poëziewedstrijd gewonnen bij het Poëziefestival Gelselaar. Het thema dit jaar was ‘mijn taal’. Als een waar feest van de taal werd het festival zaterdagavond gevierd in het kerkje van dit Achterhoekse dorp. Een wereldwijde verbinding was er via een livestream voor onder andere deelnemers uit Zuid-Afrika (Afrikaans) en Duitsland (Nedersaksisch).

Ga naar publicatie >

2022 – 12 september

Tubantia door Peter Zandee

‘Mijn taal’ inspireert dichters voor Poëziefestival Gelselaar

GELSELAAR – ‘Mijn taal’. In aanloop naar het jaarlijkse poëziefestival in de kerk van Gelselaar lijkt het gekozen thema onder dichters een snaar te raken: voor de editie van zaterdag 8 oktober is het aandeel Nederlandstalige gedichten alleen al gegroeid van 63 naar 169. Die dichtsels stammen van 90 dichters.

Ga naar publicatie >

2022 – 5 januari

Veldeke Limburg – Podium voor Limburgstalie poëzie

… Zo lang er in Limburg geen alternatief is gevonden voor de onlangs opgeheven serie Platbook, biedt het Poëziefestival Gelselaar in ieder geval de mogelijkheid om ook voor Limburgstalige dichters een podium te vinden en misschien zelfs een prijs te winnen. Insturen met als thema “Mijn taal” kan tot 1 augustus via de festivalwebsite.

Ga naar publicatie >

2022 – 3 januari

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal en letterkunde

Ga naar publicatie >

2022 – 3 januari

Voertaal

De website Voertaal richt zich op alle mensen die Nederlands en Afrikaans spreken in Nederland, Vlaanderen, Zuid-Afrika, Suriname, de Antillen en de diaspora. Doelstelling is de vanzelfsprekendheid van het Afrikaans en Nederlands als ‘lingua franca’ in het culturele en economische verkeer. De redactie wordt gevormd door onafhankelijke journalisten die niet gebonden zijn aan enigerlei politieke of religieuze beweging.

Ga naar publicatie >

2022 – 3 januari

Nieuws Gelselaar

Ga naar publicatie >

2021 – 9 oktober

Artikel in Tubantia over poëziefestijn

Ga naar publicatie >

2021 – 9 oktober

Livestream nog steeds te volgen

Niet alleen bezoekers van het poëziefestijn konden zaterdagavond 9 oktober 2021 in de kerk van Gelselaar genieten van het poëziefestijn. Via YouTube was wereldwijd ook een livestream te volgen.

Bekijken via YouTube >

2021 – 10 oktober

Blog zwaluwen op Stokkink

Boerenzwaluwen op Stokkink. 100 foto’s van Arend J. Heideman, gemaakt in 2021 in en rond boerderij Stokkink in Gelselaar, ter gelegenheid van het poëziefestijn in dit dorp met als thema ‘zwaluw’.

Bekijken via YouTube >

2020 – 12 oktober

Achterhoeks Nieuws

Gelselaar bron van poëzie

Veel inzendingen voor wereldwijd, nu digitaal gedichtenfestijn

GELSELAAR – In poëzie kan zelfs een klein dorp groot zijn. Gelselaar in de Achterhoek verlegt met een wereldwijd digitaal poëziefestijn grenzen. Uit nood in coronatijd geboren. Voor poëziewedstrijden in dit dorp met als thema ‘bron’ stroomden gedichten binnen uit het gehele land en uit België. In de Nederlandstalige categorie zelfs meer dan twee keer zoveel als vorig jaar…

Bekijk het hele artikel >

2019 – 13 oktober

Achterhoeks Nieuws

Appeldag Gelselaar mondt uit in poëziefestijn

GELSELAAR – De Appeldag op zaterdag 19 oktober in Gelselaar met zijn zeer afwisselende activiteiten mondt ’s avonds uit in een landelijk poëziefestijn. Plaats van handeling: het omkranste kerkje in dit Achterhoekse dorp. Hier worden ook de prijzen uitgereikt van twee poëziewedstrijden (Nederlands en Nedersaksisch). ‘Appel’ is hierbij het thema. Voor beide categorieën zijn tien gedichten genomineerd.

Ga naar de publicatie >

2020 – 10 oktober

Dichter bij de bron in 2020

De poëziewedstrijden met als thema ‘bron’ bij de Appeldag in Gelselaar op 10 oktober 2020 zijn uitgemond in een wereldwijd digitaal festijn via dit filmpje. Hierin naast de juryrapporten van Ina Brethouwer (streektaalpoëzie) en Jaap Nijstad (Nederlandstalige poëzie) een lezing van dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst over de grote Duitse dichteres Annette von Droste-Hülshoff.

Bekijken via YouTube >

PERSBERICHT POËZIEFESTIVAL 2022

PRESSEMITTEILUNG POËZIEFESTIVAL 2022

PERSBERICHT POËZIEFESTIVAL 2022